Zoeken in deze blog

7 mei 2007

Introductie

Is Linux nog nieuw voor je?

Linux is een besturingssysteem, een OS, en biedt een bruikbaar alternatief voor de producten van Microsoft. Linux heeft als voordelen dat het gratis en legaal is, dit geldt ook voor de (meeste) software die je onder Linux kunt gebruiken. Daarnaast is het een zeer stabiel systeem en is er een grote wereldwijde basis van gebruikers die klaar staat voor advies als je problemen tegenkomt.

Het kan nogal overweldigend zijn om over te stappen van Windows op Linux. Het is dan ook handig om in het begin een Dual Boot opzet te gebruiken. Hierbij heeft een computer twee besturingssystemen naast elkaar en krijgt de gebruiker bij het opstarten een keuze menu waarin gekozen kan worden voor bijvoorbeeld Linux of Windows, op die manier kun je gemakkelijk wisselen tussen Linux en Windows.


Welke Linux versie


Er zijn veel verschillende Linux versies te downloaden. Dit zijn zogenaamde "Distro's" of distributies. Op dit moment gebruik ik de meest recente versie van Ubuntu. Deze versie is gebruiksvriendelijk en stelt vlot en eenvoudig de PC in. Deze versie is te downloaden op:
Het is misschien handig om iets te lezen over de Desktop versie van Ubuntu en om de Online Tour te nemen:
Er is een ook een online installatiehulp te vinden, dit is een video die in stappen omschrijft hoe Ubuntu geïnstalleerd moet worden. Verder kun je meer informatie vinden op de help site van Ubuntu:
Ik adviseer iedereen die net met Linux begint de meest recente LTS versie van Ubuntu (op dit moment is dat 8.04 Hardy Herron) te gebruiken. Over deze variant is erg veel informatie en hulp te vinden. Daarnaast is dit een LTS versie, dat wil zeggen dat deze versie een lange ondersteuning kent en vooral gericht is op stabiliteit.

De installatie CD van Ubuntu is te gebruiken als Live CD waarmee je Ubuntu op je eigen computer kunt uitproberen, zonder dat er iets wordt veranderd aan je huidige systeem. Daarnaast is het ook vrij eenvoudig om Ubuntu naast je huidige besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows) te installeren. Op die manier kun je bij het opstarten aangeven welk besturingssysteem zal worden gebruikt.


Waar moet ik beginnen??

Je kunt gelijk beginnen door naar de Ubuntu Homepage te gaan en daar de installatie CD te downloaden. Je kunt vervolgens de CD gaan gebruiken en eventueel Ubuntu installeren.

Als iets niet helemaal duidelijk is of als je ergens nog niet goed uitkomt, adviseer ik je om gelijk de online documentatie te lezen. Deze is eenvoudig opgezet en enorm leerzaam. Op de Nederlandse Ubuntu Website staat een zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijke handleiding die je door het installatieproces heen helpt. Deze site is hier te vinden:
Voor het gemak heb ik de belangrijkste punten ook op deze site gezet:

En voor de mensen die nog met andere vragen zitten:


Terminal / Konsole


In deze blog kom je regelmatig stukken tekst tegen met een gekleurde achtergrond, zoals:

sudo fdisk -l

Het gaat hier om commando's die je in een Terminal (Ubuntu) of Konsole (Kubuntu) moet invoeren. Meer informatie hierover is te vinden in deze post: Een stukje Konsole/Terminal

Het is allemaal niet zo moeilijk, alleen iets anders (en eigenlijk veel lekkerder!!).

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.