Zoeken in deze blog

8 mei 2007

Een stukje Konsole/Terminal

Een Terminal, in KDE ook wel Konsole genoemd, is een programma dat het mogelijk maakt om interactief met het Linux operating systeem te communiceren; programma's kunnen gestart worden, drivers en protocollen kunnen herstart worden, archieven kunnen uitgepakt worden en ga zo maar door. In het dagelijks gebruik van (K)Ubuntu zul je de Terminal/Konsole zelden of nooit nodig hebben, maar het is handig om hier enige basis kennis van te hebben, vooral over het gebruik. De Terminal is een zeer krachtige tool en wordt vaak ook een 'shell' of de 'command line' genoemd.

In Ubuntu kun je de Terminal vinden in het menu "Applications" onder "Accessories"

Als je een venster opent zal je een terminal promt te zien krijgen, in het volgende formaat:

username@hostname:~$


Je zou de username moeten herkennen als je eigen login naam. De ~ (tilde) geeft aan dat je in je home directory bent en de $ geeft aan dat je ingelogd bent met gebruikersrechten. Aan het einde vind je je cursor. Dit is je commando regel waar je je commandos invoert die je wilt laten uitvoeren door het Linux besturingssysteem.

Zo kun je een Pidgin (een messenger) opstarten met het commando "pidgin". Je ziet dan dit staan in je Terminal:

username@hostname:~$ pidgin


En zo kun je Firefox (een webbrowser) opstarten met het commando: "firefox"

username@hostname:~$ firefox

Je ziet in het venster van de Konsole dan allerlei tekst verschijnen. Dit is een weergave van de activiteiten van je PC om het opgevraagde programma goed op te starten. Wanneer het programma niet kan worden opgestart, zal de reden hier dus ook vermeld worden.


Super User

Sommige commando's moeten uitgevoerd worden met root rechten. Om dit te bereiken tik je het woord “sudo” in voor een bepaald commando en druk op enter. Je wordt nu gevraagd om het (root) wachtwoord op te geven. Tik je wachtwoord in en druk weer op enter. Let op: wanneer je je wachtwoord intikt, zie je hier niets van op het beeldscherm!. Het dus ook mogelijk om een nieuwe Terminal met root rechten te openen. Dit doe je met het commando: "sudo konsole":

username@hostname:~$ sudo su

Na het invoeren van je wachtwoord is de prompt veranderd in:

root@hostname:/home/username#


WAARSCHUWING:
Terwijl je aangelogd bent als root gebruiker, zal het systeem je niet tegenhouden om mogelijke gevaarlijke dingen uit te voeren, zoals het verwijderen van belangrijke bestanden enzovoort. Je moet er zeker van zijn wat je nu aan het doen bent en of je dit echt wilt, omdat je met deze gebruiker het besturingssysteem ernstig kan beschadigen. Het zou kunnen dat je het systeem opnieuw zou moeten installeren!

Je ziet nu dat het $ teken veranderd is in een # (hash) teken. In een terminal/konsole geeft de # altijd aan dat je ingelogd bent met root rechten. Je installeert de mediaspeler Audacious dus met het commando:


# apt-get install audacious

Extra Voorbeelden:
Gebruik het volgende commando om je file manager op te starten als Super User:

Ubuntu:

$ sudo nautilus

Nu is het mogelijk om via dit Nautilus scherm bestanden te schrijven of aan te passen op plaatsen waar een normaal Nautilus window niet genoeg rechten heeft. De Terminal blijft “bezet” door deze root versie van Nautilus totdat de gebruiker Nautilus heeft afgesloten. Het is daarna mogelijk om nieuwe commando's in te typen.

Om Gedit (een krachtige variant op Notepad) op te starten als Super User, is het volgende commando nodig:


$ sudo gedit

Het is mogelijk om met Kate systeem bestanden aan te passen. Natuurlijk is het wel verstandig om eerst even een back-up te maken van deze bestanden. Om bijvoorbeeld het bootmenu van Ubuntu (Grub) aan te passen, is het handig om direct de locatie van dat bestand mee te nemen in het commando:

# gedit /boot/grub/menu.lst


Let op! Bij dit commando is een #-teken gebruikt. Hier zie je dus dat je als Super User (dus user met root-rechten) aan het werk bent.

De opbouw van de commando's lijkt dus in het begin wat intimiderend, maar met enig inzicht wordt het allemaal weer wat overzichtelijker.

bron: http://manual.sidux.com/nl/term-konsole-nl.htm

2 opmerkingen:

Anoniem zei

stom!!!!

Rick van Es zei

Zou je dat even willen toelichten?

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.