Zoeken in deze blog

8 september 2008

De 3D Desktop (Compiz Desktop Effects)

!! Deze handleiding is geschikt voor: UBUNTU HARDY 8.04 !!

In Ubuntu 8.04 is het behoorlijk eenvoudig om de 3D desktop effects te activeren.

Het is misschien eerst nodig om de drivers voor de videokaart te downloaden. Dit doe je door te navigeren naar

System -> Administration -> Hardware Drivers

Hiervoor moet het wachtwoord worden opgegeven. Het is mogelijk dat hier geen apparaten staan vermeld, in dat geval is er misschien geen 3D-videokaart aanwezig in het systeem. Wanneer er wel een apparaat is gevonden en er nog geen driver voor is, zet je een vinkje achter de "graphics" of videokaart. De nodige drivers zullen zich nu gaan installeren waarna de computer opnieuw moet worden opgestart.

Nu kun je drie standaard niveaus van 3D-effecten selecteren. Deze vind je in

System -> Preferences -> Appearance

en vervolgens het tabje Visual Effects. Nu kun je als het goed is de 3D effecten selecteren en gebruiken. Het is mogelijk dat de effecten niet kunnen worden ingesteld. In dat geval is er geen 3D-videokaart aanwezig in het systeem.


Custom Effects

Het is ook mogelijk om de diverse effecten zelf in te stellen en naar eigen smaak te gebruiken. Dit vereist wat handigheid en dit is dus niet aan te raden voor onervaren gebruikers. Als je dapper genoeg bent kun je de volgende pakketen downloaden om de volledige kracht van Compiz te gaan gebruiken (klik op de links om ze te installeren):
Deze pakketten kun je ook installeren middels de synaptic packagemanager of door het volgende commando uit te voeren in je terminal:

sudo aptitude install compizconfig-settings-manager compizfusion-plugins-extra compiz-plugins emerald simple-ccsm

Nu kun je de 3D effecten van compiz zelf instellen in het menu:

System -> Preferences -> Advanced Desktop Effects Settings

Om gebruik te maken van de Emerald Theme Manager moet je in de Advanced Desktop Effects Settings in het tab van Window Decoration bij "Command" de volgende woorden invullen:

emerald --replace

Vervolgens moet je even uitloggen en weer inloggen en dan zal de Emerald Theme Manager actief zijn.

Succes!!

Geen opmerkingen:

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.