Zoeken in deze blog

8 april 2009

CD naar MP3 overzetten

Het is vaak handig om je waardevolle CD om te zetten naar MP3 (of een ander gecomprimeerd formaat) om zo de nummers eenvoudig te kunnen beluisteren op je computer. Dit noemen we ook wel het rippen van een CD naar MP3, je maakt dan een thuiskopie van je eigen CD. Natuurlijk heeft Ubuntu dan een aantal mooie programma's om dit op een makkelijke manier te bereiken.

Voorbereiding:

Voordat we beginnen is het misschien handig om te weten dat het MP3 formaat een zogenaamd gesloten formaat is. Het gebruik van de software (ook wel codecs genoemd) om MP3 bestanden te maken is niet in alle landen vrij. Daarom zit deze software standaard niet in Ubuntu, maar dit is eenvoudig op te lossen door enkele pakketten te installeren. Het gaat hier dan om de volgende pakketten (klik aan om ze te installeren):
Deze pakketen kun je ook installeren middels de synaptic packagemanager of door het volgende commando uit te voeren in je terminal:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras lame gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse

Ik verwijs je voor een volledig installatie handleiding van de ubuntu-restricted-extras naar de volgende pagina:

http://eenlinux.blogspot.com/2008/09/mp3-avi-ubuntu-restricted-extras.html

Audio CD Extractor

Nu moet er alleen nog een programma worden geïnstalleerd dat ook daadwerkelijk een CD kan omzetten naar MP3 bestanden. Dit programma heeft in Ubuntu de naam Audio CD Extractor en is ook wel bekend als Sound Juicer. Dit programma is snel te vinden via

Applications -> Add/Remove...

Zoek dan met de term: sound juicer

Of je installeert het door op de volgende link te klikken:

Deze pakketen kun je ook installeren middels de synaptic packagemanager of door het volgende commando uit te voeren in je terminal:

sudo apt-get install sound-juicer

Audio CD Extractor Instellen

Wanneer je dit pakket hebt geïnstalleerd kun je het terugvinden in het Applications-menu onder het kopje Sound & Video. Het programma heet daar Audio CD Extractor. Wanneer je een CD in je computer stopt, zal Ubuntu je vragen of je de CD wilt openen met een bepaald programma, je kunt dan gelijk kiezen voor Audio CD Extractor.

Onder het menu "Edit" vind je de "preferences" (voorkeuren) terug van het programma. Daar kun je aangeven waar de gemaakte MP3 bestanden zullen worden opgeslagen op je harde schijf en welke methode van compressie er zal worden gebruikt (MP3, OGG etc.). In de meeste gevallen zul je hier kiezen voor CD Quality, MP3.


Hogere kwaliteit (geavanceerd instellen)

Audio CD Extractor is nog niet echt makkelijk in te stellen wanneer je de MP3 bestanden in een hogere kwaliteit wilt opslaan. Hiervoor moet je een nieuw Profiel aanmaken. Dit doe je als volgt:

  1. Open Audio CD Extractor
  2. Klik op Edit -> Preferences
  3. Klik op "Edit Profiles" (onder het kopje Format)
  4. Klik op "New"
    Geef het profiel een naam. Ik heb gekozen voor CD Quality, MP3 hq
  5. Klik op "Create"
  6. Selecteer nu het nieuwe profiel in het lijstje en klik op "Edit"
  7. Zet de volgende regel nu bij "Gstreamer Pipeline"

    audio/x-raw-int,rate=44100,channels=2 ! lame name=enc mode=0 vbr=4 vbr-quality=0 vbr-min-bitrate=160 vbr-max-bitrate=256 ! xingmux ! id3v2mux

  8. Vul bij "File Extension" het woord "mp3" in (zonder aanhalingstekens!!)
  9. Zet een vinkje bij Active en klik op "Close"
Nu kun je, als het goed is, de MP3 bestanden opslaan in een hogere kwaliteit. Wanneer dit niet gelijk het geval is, kun je het programma even opnieuw opstarten, dan moet het gaan lukken.

Veel succes!!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Met Rhythmbox is het ook gewoon mogelijk om CD's met MP3 kwaliteit te importeren.
Maar zal dit programma ook eens bekijken.

Rick van Es zei

Bedankt voor de reactie! Ik wist nog niet eens dat het met Rhythmbox ook gaat! Ik heb even gekeken hoe dat werkt en het blijkt dat Rhythbox en SoundJuicer dezelfde instellingen gebruiken. Sound-juicer lijkt ingebouwd in Rhythmbox.

Een groot deel van mijn post kun je dus ook toepassen op Rhythmbox.

Anoniem zei

Goede tutorial, bedankt!

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.