Zoeken in deze blog

27 oktober 2008

Opzetten van een webserver

Soms wil je lokaal een webserver draaien, bijvoorbeeld om daarop een eigen website te bouwen. Hiervoor moet je eerst een webserver opzetten. Het is vaak handig om je server ook uit te rusten met een mysql database en php functionaliteit. Dit doe je door de volgende pakketten te installeren (klik op de links):
Deze pakketten kun je ook installeren middels de synaptic packagemanager of door het volgende commando uit te voeren in je terminal:

sudo aptitude install ssh mysql-server apache2 php5 libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql

Tijdens de installatie wordt gevraagd om het root-wachtwoord van je mysql server op te geven. Hiervoor mag je zelf een wachtwoord verzinnen, maar onthoud dit wachtwoord goed! We zullen het later nog nodig hebben bij het opzetten van de mysql database.

Nu kunnen we de server gaan configureren. Standaard wordt je website in /var/www/ neergezet. Ik heb de site graag op een andere locatie staan. Dit kun je eenvoudig aanpassen door met het volgende commando een bestandje aan te passen:

sudo gedit /etc/apache2/sites-available/default

zoek naar de regel

DocumentRoot /var/www/

en verander deze naar smaak. In mijn geval dus:

DocumentRoot /home/rick/Internet/www/

vervolgens moeten we éénmalige de webserver starten middels het commando:

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Wanneer de PC opnieuw wordt opgestart, wordt de webserver ook automatisch gestart.


Surf in je browser naar http://localhost om je website te bekijken. Navigeer naar deze pagina wanneer je ook gebruik gaat maken van de mysql database.

Veel succes!

bron: http://www.computerfaq.be/debian/ubuntu-apache-mysql-php-server-installeren/

Geen opmerkingen:

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.