Zoeken in deze blog

7 oktober 2008

Een HD image maken - Harddisk Backup

Het is mogelijk om met behulp van een CD-rom een backup te maken van 1 of meerdere harde schijven of partities. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld Partimage, een applicatie die standaard in de repositories van Ubuntu 8.04 (Hardy) is te vinden (klik op de link om te installeren):
Dit pakket kun je ook installeren middels de synaptic packagemanager of door het volgende commando uit te voeren in je terminal:

sudo aptitude install partimage

Nu is het niet altijd mogelijk om je backup vanuit Ubuntu Linux te maken, daarom bestaat er ook een SystemRescueCD (SRCD) waarop deze, en vele andere applicaties zijn terug te vinden. Download de ISO met behulp van de volgende links en brand deze op een CD.

link : Homepage SRCD (Informatie & FAQ)
link : Download pagina SRCD (SourceForge)
link : Downloadlink SRCD (232 Mb)

Je kunt de ISO op een CD branden door met de rechtermuisknop op het gedownloade bestand te klikken en te kiezen voor de optie "Write to Disk".

Start je PC opnieuw op en boot vanaf de CD die je zojuist hebt gebrandt. Je krijgt dan het volgende scherm te zien:


Druk op 'Enter' om op te starten...


Druk op 'Enter' om te kiezen voor 'us' keyboard of tik de code in voor het keyboard wat je op dat moment gebruikt en druk vervolgens op 'Enter'...


Je bent nu aangekomen in het hoofdscherm van de SystemRescueCD. Je kunt de grafische schil opstarten met het commando

startx

Maar het is mogelijk dat dit niet altijd werkt. Daarom ga ik dus verder vanuit dit scherm.

Geen van de schijven van je systeem is nu nog gemount, je kunt dus ook nog niets naar een schijf toe schrijven. Er moet eerst een plek aangemaakt worden waar de backup neer kan worden gezet. Dit kan op een andere partitie, een andere Harddisk, een USB schijf, etc. Onderzoek eerst met het commando 'fdisk -l' welke schijven/partities er allemaal op je systeem beschikbaar zijn. Maak vervolgens een mapje aan waar je een van die partities kunt mount en mount deze partitie vervolgens in dat mapje. Hier voor gebruikte ik respectievelijk de commando's: (na elk commando op 'enter' drukken)

fdisk -l (mijn doel partitie blijkt de ext2-partitie sdb1 te zijn)
mkdir /mnt/schijf
mount -l /dev/sdb1 /mnt/schijf


Zoals je ziet heb ik nog even gecontroleerd of ik de goede partitie heb gemount.

Start nu Partimage op met het commando

partimage


In dit scherm geef je aan van welke partitie je een image/backup wilt maken. Vervolgens typ je de naam in van de image, in dit geval:

/mnt/schijf/backupwinxp

Controleer of de instellingen allemaal kloppen en druk vervolgens op F5 om door te gaan.


In dit scherm staan de instellingen in principe gelijk goed, maar controleer voor de zekerheid even of alles naar wens is ingesteld. Druk vervolgens weer op F5 om door te gaan.


In dit scherm is de voortgang van de backup te volgen. Het programma zal zich vanzelf weer melden wanneer het klaar is met de backup.

Het 'restoren' of terughalen van een image gaat in principe op een gelijke wijze. Je vult dan dus bij het eerste scherm van Partimage in naar welke partitie je welk bestand wilt restoren.

Veel succes!

Geen opmerkingen:

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.