Zoeken in deze blog

21 januari 2008

Media Servers

Tegenwoordig is het niet ongewoon om je digitale bestanden zichtbaar of hoorbaar te maken op je televisie en stereo of Home Cinema Set. Hiervoor maak je gebruik van een een PC die de media bevat, een hardware interface (media center) en natuurlijk een stukje software om alles goed te laten werken.

Helaas voor ons is de software en de support vaak Windows-Only, dus je kunt de CD's die zijn meegeleverd met het media center aan de kant leggen. Gelukkig zijn er enkele goede open-source alternatieven beschikbaar.

Mediatomb
is een stuk software dat goed is in te stellen met behulp van je browser. Dit pakket biedt ondersteunig voor onder andere de Netgear EVA700 en de Pinnacle ShowCenter200. Dit pakket is echter niet standaard aanwezig in de respositories van Ubuntu. Gelukkig zijn er op de site van Mediatomb geschikte installatie bestanden te downloaden.

Nadat je het pakket hebt gedownload en geïnstalleerd, start je het op middels de terminal of met Alt-F2 met het commando "mediatomb". Het is een redelijk gebruiksvriendelijk programma en nog vrij beperkt in functies en opzet. Alles werkt echter vlot en naar behoren. De homepage van bevat uitgebreide documentatie en een forum waarop alle mogelijke vragen snel worden beantwoord. Je kunt mediatomb automatisch laten opstarten door het toe te voegen in je sessions, of middels een opstartscriptje.

Gmediaserver is een programma dat op dit moment alleen nog maar is in te stellen in de Terminal/Konsole. Het biedt ondersteuning voor onder andere de Pinnacle ShowCenter200 en is standaard aanwezig in de repositories van Ubuntu. Dit programma is dan ook eenvoudig te installeren op één van de bekende manieren via Add/Remove, via Synaptic, of via de konsole/terminal met:

& sudo aptitude install gmediaserver

Ik heb geen ervaring met dit pakket en het lijkt me, bij gebrek aan een gui, ook niet de beste optie voor de beginners onder ons.

Geen opmerkingen:

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.