Zoeken in deze blog

20 januari 2008

Programma's opstarten vóór het inloggen: Scripts

Wil je dat een programma na het inloggen pas wordt opgestart? Hier is meer info.

Je kunt onder Linux redelijk eenvoudig zelf scriptjes schrijven die er voor zorgen dat applicaties automatisch op een bepaalde manier opstarten. Zo kun je bijvoorbeeld 20 seconden na het inloggen een mediaserver op starten, deze kan dan gelijk gebruik maken van het (draadloze) netwerk.

Een scriptje maken gaat als volgt:

Maak een bestandje aan in de map /etc/init.d en zorg dat dit bestand uitvoerbaar (executable) is. Ik gebruik hier het voorbeeld "myscript":

sudo touch /etc/init.d/myscript
sudo chmod 755 /etc/init.d/myscript

Vervolgens open je het bestandje met je favoriete text editor:

sudo gedit /etc/initd.d/myscript


In je text editor geef je de commando's die je wilt laten uitvoeren. In dit geval wil ik de applicatie "mediatomb" 20 seconden na het inloggen op starten. Elk scriptje begin je met de aanhef "#!/bin/bash". Zo ziet mijn scriptje er dan dus uit:

#!/bin/sh
sleep t 20s
mediatomb


Sla het bestandje vervolgens op.

Voeg nu het bestandje toe aan de Sessions van je user. Deze vind je onder "Systeem-Preferences-Sessions". Maak hierin een verwijzing naar het zojuist gemaakte scriptje. In het voorbeeld dus:

/etc/initd.d/myscript

Het is ook mogelijk om het scriptje al uit te voren voor het inloggen van de user. In dit geval voeg je het direct toe aan het opstartproces met het commando:

sudo update-rc.d myscript defaults



Je kunt bijhouden welke scripts er tijdens het opstarten worden gestart met het volgende tooltje (klik op de link om te installeren):
Dit pakket kun je ook installeren middels de synaptic packagemanager of door het volgende commando uit te voeren in je terminal:

sudo aptitude install sysv-rc-conf

Veel sterkte en plezier met het werken met scriptjes, maar wees voorzichtig!!

Geen opmerkingen:

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.