Zoeken in deze blog

15 november 2007

Ubuntu: Keyboard Layout

Het is vaak handig om bepaalde bijzondere tekens snel op papier te krijgen. Ook in Ubuntu is dat mogelijk. Allereerst natuurlijk door je keyboard op "US-international with dead keys" te zetten. Op die wijze kun je snel accenten aanbrengen op bijvoorbeeld de é, ú of de ï.

Om dit te realiseren klik je op "System" en vervolgens op "Keyboard". In het tabblad "Layout" kijk je in het venster "Layout". Wanneer je in dat venster "U.S. English International (with dead keys)" niet tegenkomt, kun je deze toevoegen door op "Add" te klikken. Je selecteerd dan eerst "U.S. English" en vervolgens "International (with dead keys)" Druk vervolgens opnieuw op "Add" en check even of je nieuwe layout ook als default staat ingesteld.

Nu kun je snel een "é" typen door eerst een ' in te tikken en vervolgens een e. Een ï maak je door eerst een " in te tikken en vervolgens een i.

2 opmerkingen:

jelmer5 zei

Dankjewel! Ik was driftig op zoek naar de goede layout (mijn ? en = waren omgedraaid), dus dat was even mooi meegenomen.

toolunious zei

Om snel te kunnen wisselen tussen de toegevoegde layouts is het mogelijk om een "Keyboard indicator" toe te voegen aan het paneel. Klik met de rechtermuisknop op een paneel naar keuze en kies 'Add to panel', kies vervolgens uit de lijst van mogelijkheden de Keyboard Indicator. Nu verschijnt er een blok met USA of USA2 (of iets anders, afhankelijk van het gekozen layout). Door op dit stukje tekst te klikken springt het systeem over op de volgende keyboard layout wanneer aanwezig.

Voor mij is dit handig aangezien ik bij het programmeren geen accenten nodig en wil ik gelijk quotes gebruiken. Anderzijds, bij het typen van stukken tekst wil ik de accten wel kunnen gebruiken.

Het is ook mogelijk om in de opties een shortcut te maken (beide alt-en tegelijkertijd indrukken bijv.) om deze wissleing in werking te stellen.

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.