Zoeken in deze blog

17 oktober 2007

Spellingscontrole in OpenOffice

In OpenOffice is het natuurlijk mogelijk om je documenten op taalfouten te controleren. Deze controle staat normaal gesproken standaard ingesteld op de Engelse taal. Het is echter vrij eenvoudig om OpenOffice toch de Nederlandse taal te laten controleren. Installeer hiervoor het Nederlandse Woordenboek voor OpenOffice.

Open de Packet Manager

Zoek in Adept naar het pakket: Myspell. Selecteer de taal die je wilt controleren in OpenOffice. In dit geval is dat Nederlans dus -nl.

Klink op "Request Install" en vervolgens op "Apply Changes"

Nu is het woordenboek geïnstalleerd.


Vervolgens moeten we in OpenOffice instellen dat deze taal gebruikt moet worden voor de spellingscontrole. Open hiervoor OpenOffice. Klik op"Tools" en vervolgens "Options".

In de sectie "Language Settings" kun je aangeven wat de "Default Language¨(Standaard Taal) is voor je documten. Selecteer hier dus:
Dutch (Nederlands)
. Merk op dat er een vinkje staat voor "Dutch (Nederlands)", hiermee is te zien dat het woordenboek voor deze taal correct is geïnstalleerd.
  • Door een vinkje te zetten bij "For the current document only" zal alleen het huidige document gecontroleerd worden op Nederlandse taalfouten.
Nu controleerd OpenOffice je documten standaard op Nederlandse taalfouten.

1 opmerking:

Anoniem zei

De instructies heb ik uitgevoerd en dit werkt perfect.

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.