Zoeken in deze blog

8 oktober 2007

Applicaties starten bij inloggen

In linux is het erg goed mogelijk om met meer dan 1 persoon gebruik te maken van dezelfde PC.
Maak meerdere users aan en log in en uit met de hele familie :)
Het is makkelijk dat veel applicaties en instellingen voor iedereen gelijk zijn, de scripts om instellingen bij opstarten te doen staan in /etc/rcx.d (x=1 of 2 of ... enz.)

Het is ook mogelijk om een profiel voor een user te maken zodat alleen de opdrachten worden uitgevoerd die voor de user van belang zijn. De opdrachten schrijf je in een bestand dat je opslaat onder "/home/uname/.kde/Autostart" Het bestand moet uitvoerbaar (executable) zijn.

Een voorbeeld waarbij dit handig is is het mounten van directories aan de homedir van de user. Mijn bestand voor het mounten heet "mountdocuments.sh" en heeft de volgende inhoud:

#!/bin/sh

# Mounten van data directories in de homedir
mount --bind /mnt/data/documents/Documents /home/uname/Documents
mount --bind /mnt/data/documents/foto /home/uname/foto
mount --bind /mnt/data/documents/video /home/uname/video

Voordeel is dat de homedirs van de users op een centrale plaats kunnen worden opgeslagen zodat er makkelijk gebackuped kan worden. Ook kunnen foto's en muziek op 1 plek worden opgeslagen en toch voor elke user vanuit zijn/haar homedir beschikbaar zijn.

Geen opmerkingen:

Is Linux nog nieuw voor je?

Lees dan eerst de Introductie, daarin staat erg veel nuttige informatie. Verder kunnen de Ubuntu Documentatie en de Ubuntu Screencasts sites erg handig zijn.